Home » Berichten » Tornado´s

Tornado´s

Wat moet je doen als er een tornado is? Hoe ontstaat een tornado? Waar komt een tornado voor? Wil je dat allemaal weten, lees deze tekst dan!

Tornado’s ontstaan altijd bij zware onweersbuien. De warme lucht wil ontsnappen en dringt door de koude lucht door als een draaiende spiraal omhoog. Als daar nog meer wind bijkomt, gaat het steeds sneller draaien. Al snel gaat de tornado steeds sneller draaien. Tornado’s kunnen snelheden bereiken van 480 km per uur. Door de stroming in de lucht komen tornado’s het meest voor in Australië en in de Verenigde Staten. Tornado’s komen het meest voor in Noord-Amerika, maar ook in meerdere landen en dat zijn: Nieuw-Zeeland, China, India, Bangladesh, Italië, Frankrijk, Amazone gebied, Centraal-Afrika, Zuid-Australië en Noord-Argentinië.

Tijdens noodweer met hevige onweer kan er een tornado ontstaan. Hier zijn een paar tips als er een tornado is: Luister naar de radio, volg de aanwijzingen die ze aangeven. Verstop in je kelder, een kelder zonder ramen. In de badkuip van de badkamer op de onderste verdieping of de wc op de onderste verdieping. Als je thuis bent dan moet je je huis vooral niet verlaten, ga onder een matras liggen, blijf uit de buurt van ramen(rondvliegend glas is dodelijk!). Probeer onder een zware tafel, een werkbureau met gereedschappen erop(rondvliegend gereedschap is dodelijk!). Probeer de ramen te sluiten aan de kant van de tornado en open ze aan de andere kant, doe dit alleen als er genoeg tijd is! Als je in de auto zit en je ziet een tornado steeds dichterbij komen, is het verstandig om, als er tijd is de andere kant op te gaan. Soms is er geen tijd meer, dan moet je in de auto blijven en zet de auto waar er geen elektriciteit bedrading in de buurt is. Door de kracht van de wind kan een auto opzij geslingerd worden, zorg dat de auto niet kan botsen tegen een andere auto of andere zaken. Als je in een caravan zit dan: moet je de caravan uit als er een tornado aan komt, het is beter om in een huis te schuilen. Als er geen onderdak is, ga dan in een greppel of een sloot liggen, bescherm je hoofd met je armen. Op school moet je zeker niet schuilen waar veel ramen zijn als er een tornado aankomt! De sportzaal of de gymzaal is berucht.

 

Onthoud dat je vooral niet dichtbij ramen moet gaan zitten om te gaan schuilen voor een tornado! De glazen kunnen  stuk gaan en rondvliegend glas is dodelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*